Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2018

ΑΙΔΩΣ ΒΕΒΗΛΟΙ ΑΘΗΝΑΙΟΙ


Η ΑΣΕΒΕΙΑ ΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΑΘΗΝΟΚΕΝΤΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΑΜΜΜΕΓΙΣΤΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τραγελαφικά επίκαιρη είναι η περιπέτεια που βιώνει εδώ και 25 χρόνια ένα άγαλμα στους δρόμους της Αθήνας. Πρόκειται για τον έφιππο ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που ανήκει στο κράτος από το 1992 αλλά οι αρμόδιοι δεν έχουν ακόμη καταφέρει να τον τοποθετήσουν σε κάποιο σημείο της πρωτεύουσας. Ο ατελείωτος μαραθώνιος της χωροθέτησής του είναι ιστορία για γέλια και για κλάματα και ο 'γόρδιος δεσμός' της εγκατάστασής του δίνει δυστυχώς επιχειρήματα σε καθέναν που ψάχνει θεωρίες συνωμοσίας και εθνικών παραχωρήσεων για να μπορέσει στη συνέχεια να τις καπηλευθεί πολιτικά. 

Ο ορειχάλκινος ανδριάντας, που φυλάσσεται ακόμη σε αποθήκη του Μουσείου Μπενάκη, αναπαριστά τον Μέγα Αλέξανδρο σε νεαρή ηλικία, σχεδόν έφηβο, χωρίς να κρατά όπλα, να ιππεύει τον περίφημο Βουκεφάλα. Είναι έργο του σημαντικού γλύπτη Γιάννη Παππά, ύψους 3,50 μέτρων και βάρους 1.200 κιλών. Η μελέτη του ξεκίνησε από τον γλύπτη το 1941 και η χύτευση ολοκληρώθηκε το 1973. Το 1992, με το ζήτημα των Σκοπίων σε έξαρση, ο ανδριάντας εκτέθηκε στην Εθνική Πινακοθήκη στη διάρκεια αναδρομικής έκθεσης του γλύπτη. Το υπουργείο Πολιτισμού το αγόρασε έπειτα από λίγο επί υπουργίας Ντόρας Μπακογιάννη. Εώς το 2002 η υπόθεση ξεχνιέται, μέχρι που δωρίζεται στον Δήμο Αθηναίων λίγο πριν η κ. Μπακογιάννη αναλάβει δήμαρχος.

Από εκεί και μετά ξεκινά ένα απίστευτο δρομολόγιο ανάμεσα σε διάφορα σημεία της πόλης. Το 2010 και λίγο πριν παραδώσει τη δημαρχία ο Νικήτας Κακλαμάνης, λαμβάνεται απόφαση να εγκριθούν οι μελέτες που είχαν γίνει και να τοποθετηθεί στην πλατεία Κοτζιά, αφού προηγουμένως είχαν εξετασθεί διάφορες άλλες θέσεις (Ομόνοια, πλατεία Δικαιοσύνης, πάρκο Ριζαρείου, αρχή Συγγρού), για τις οποίες άλλοτε διαφωνούσε το ΚΑΣ, άλλοτε ο δήμος και άλλοτε ο γλύπτης. Έτσι, το θέμα καταλήγει στα χέρια του Γιώργου Καμίνη. 

Σε δημοτικό συμβούλιο της 20/6/2011, ο κ. Κακλαμάνης ως αντιπολίτευση δηλώνει ενοχλημένος “ως Ελλην, διότι τα Σκόπια πλήρωσαv 7.000.000 ευρώ στη Φλωρεvτία και έφτιαξαv παρόμoιo, τov αvτέγραψαv (!)”. “Αν δείτε τo άγαλμα, είvαι παρόμoιo - 32 μέτρα ύψoς - πoυ μπαίvει στηv κεvτρική πλατεία τωv Σκoπίωv”. 

Λίγο μετά δεν χάνει την ευκαιρία ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής και τότε δημοτικός σύμβουλος Νίκος Μιχαλολιάκος να υπερφαλαγγίσει: “Οι Σκoπιαvoί σκυλεύoυv τηv ιστoρία μας και εμείς για 45.000 ευρώ, πoυ είvαι τα μισά από τα έξoδα για τις Επιτρoπές της Βoυλής πoυ πληρώvovται oι βoυλευτές, δεν θα βάλoυμε αvδριάvτα τoυ Μεγάλoυ Αλεξάvδρoυ”. Η δημοτική αρχή απαντά τότε πως δεν προχωρά η λύση της πλατείας Κοτζιά γιατί εκεί υπάρχει άλλο γλυπτό και δεν συμφωνεί η δημιουργός του να μετακινηθεί. 

Θα φθάσει ο Απρίλιος του 2015 για να αποφασισθεί νέα θέση στη συμβολή των λεωφόρων Αμαλίας και Ολγας, στην τριγωνική νησίδα απέναντι από το άγαλμα του Βύρωνα. Και τι δεν ακούστηκε σε κείνη τη συνεδρίαση. Ο επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης, Ρήγας Αξελός, να προτείνει νέα μελέτη από τον δημοτικό σύμβουλο της παράταξης Καμίνη, Θ. Βερέμη, για καταλληλότερο σημείο. Τον Αρη Σπηλιωτόπουλο να μακρηγορεί για να καταλήξει πως το σημείο είναι ακατάλληλο και να διαμαρτύρεται που η πρόεδρος Νέλλη Παπαχελά δεν του δίνει τον λόγο. Τη Χρυσή Αυγή να μεγαλουργεί και πάλι καθώς ο Χρήστος Γούδης λέει πως θα δημιουργήσει συνειρμούς η τοποθέτηση ενός εφήβου κοντά στον λόρδο Βύρωνα και η Δήμητρα Βελέντζα διαμαρτύρεται που “δεν έχoυμε γεμίσει τηv Ελλάδα με μεγαλoπρεπή αγάλματα τoυ Μεγάλoυ Αλεξάvδρoυ”. 

Και ακόμα: τον Φίλιππο Δραγούμη, απόγονο του Ίωνος, να λέει πως “γενικότερα η Αθήνα δεν έχει κάποιο λόγο να τιμά τον Μεγαλέξανδρο” και “τον εθνικισμό που επισύρει”. Τον Νίκο Σοφιανό (ΚΚΕ) να θυμάται την καταστροφή των Θηβών και τον Γ.Π. Αποστολόπουλο τον Λαμιακό πόλεμο και τον Αντίπατρο. Τον Θ. Βερέμη να λέει πως ο Αλέξανδρος “δεν ήταν και πολύ καλός για την Αθήνα, αλλά δεν πειράζει”. Τέλος, τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γ.Χ. Αποστολόπουλο να επιμένει πως δεν μπορεί να συνεχιστούν άλλο οι βόλτες του αγάλματος στην πόλη διότι “αv δεv παρθεί η απόφαση vα μπει σήμερα, δεv πρόκειται vα μπει πoτέ και πoυθεvά”. 

Σχεδόν τρία χρόνια μετά, η τοποθέτηση του αγάλματος δεν έχει ακόμη γίνει και σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο ο Γ.Χ. Αποστολόπουλος ενημέρωσε ότι όλα είναι έτοιμα αλλά ο δήμος περιμένει την ειδική βάση που ζήτησε να κατασκευαστεί ο γιος του γλύπτη, Αλέκος.

Το ρεπορτάζ του Άρη Χατζηγεωργίου δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο Έθνος της Κυριακής, στο φύλλο κυκλοφόρησε στις 05/02/2018.

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Τους Αθηναίους τους γνώρισα από κοντά μιας και ζούσα και εργαζόμουν επί σειρά 5 ετών σαν Πολ. Μηχανικός στην Αθήνα και τους ξέρω πολύ καλά.
Από την μία τους σέβομαι για την διπλωματική ευγένειά τους και τους τρόπους τους, αλλά από την άλλη τους λυπάμαι για τον τρόπο ζωής τους, την πλύση εγκεφάλου που έχουν υποστεί και για την άγνοιά τους.
Πρόσφατα ένας ανιστόρητος "κολλητός" και σχοινοσύντροφος μου από Αθήνα, που τυγχάνει να έχει σπουδάσει στο Ιστορικό-Αρχαιολογικό, ειρωνεύτηκε ένα πανό για την καταγωγή των Μακεδόνων και των προγόνων του Μέγα Αλέξανδρου. Του ζήτησα ευγενικά να προσέχει τι λέει για να μην εκτεθεί.....και προσπάθησε να με βάλει σε μία στείρα και ανούσια αντιπαράθεση τύπου Τερτίπη, αναφέροντας τα "μαύρα πρόβατα" της πολιτικής από την "Βόρια Ελλάδα". Συνέχισα να του απαντάω με επιχειρήματα και ψυχραιμία χωρίς να κάνω καμία δογματική, πολιτική, κομματική ή πατριωτική αναφορά έως ότου με αποκάλεσε ακροδεξιό και φασίστα και με διέγραψε από φίλο.
Του είπα ότι δεν φταίει αυτός που είναι φυγόμαχος και δεν του διδάξαν την αλήθεια στο Πανεπιστήμιο, αλλά αναγκάστηκα να του ζητήσω να ανακαλέσει ή να στηρίξει τον "χαρακτηρισμό" του, για να μην ξεμπροστιάσω την «ύποπτη» ασχετοσύνη του. Του έστειλα το "Προδοτικό Προσύμφωνο" για να το διαβάσει.
Του υπέδειξα και να «επικίνδυνα» άρθρα (1,6,8, 13,14 και 18) για να τον διευκολύνω και αναμένω εδώ και μία εβδομάδα την απάντησή του.
Σιωπή.
Εεεεε….?
Τι άλλο να κάνω πια….?
Τα συμπεράσματα δικά σας.

Υ.Γ. Τα έχω όλα καταγεγραμμένα και αποθηκευμένα για ευνόητους λόγους.

Δημοσίευση σχολίου